CFIB members save on Amex
Attract more customers with a lower rate
Note: Overtime pay is not included in the calculation of average daily wage.
Example calculation of general holiday pay
An employee makes $20/hour. Their vacation pay is paid out on each cheque. In the 4 weeks (28 days) leading up to the July 1 holiday (between June 3 and June 30), they worked 141 hours.
The first step in calculating general holiday pay is to calculate average daily wage.
|Wages||Hours worked in previous 28 days x Hourly wage||141 Hours x $20/hr = $2820|
|Vacation pay||4% of wages||$2820 x 0.04 = $112.80|
|General holiday pay|
(from previous general holidays)*
|There were no general holidays|
between June 3 and June 30
|Average daily wage||5% of (Wages + Vacation pay|
+ General holiday pay)
|($2820 + $112.80 + $0)x .05 = $146.64|
Then we can calculate the total owed based on whether the employee works on the general holiday.
|If the employee doesn't work|
on the general holiday
|Average daily wage||$146.64|
|If the employee works on|
the general holiday
|(Hours worked x Hourly wage|
x 1.5)+ Average daily wage
(Hours worked x Hourly wage)
+ Paid day off at rate of average daily wage
|(8 hours x $20/hour x 1.5)+$146.64 = $386.64|
(8 hours x $20/hour)= $160
+ Day off at $146.64
Eligibility – Employees will be eligible for current (excluding reservists leave) and new leaves after 90 days, rather than one year.